
Nu ik zelf zwanger ben, lijkt het me een goed idee om het te hebben over zwangerschap en piercings. Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam aanzienlijke veranderingen. Hormonen nemen het over en dit is al merkbaar in de eerste weken van de zwangerschap. Het is algemeen bekend dat piercen tijdens deze periode niet mogelijk is. Maar waarom is dat eigenlijk zo?
Zoals je waarschijnlijk weet, deel je alles met je baby tijdens de zwangerschap: voeding, zuurstof, en zelfs immuniteit. Als je zwanger bent, is je immuunsysteem verzwakt en je ongeboren baby is zeer gevoelig voor bepaalde ziektes. Hoewel je baby goed beschermd is in de baarmoeder, kunnen sommige ziekteverwekkers via de moeder de baby bereiken via de placenta. Dit betekent dat er een risico bestaat op het overdragen van bacteriën naar de baby als je een piercing laat zetten tijdens de zwangerschap. Zelfs als de piercing op een veilige en hygiënische manier wordt geplaatst, mag geen enkele piercer je piercen in deze periode. De GGD raadt dit te strengste af. Ook wilt geen enkele piercer het risico wil lopen jou of je ongeboren baby in gevaar te brengen.
Daarnaast staat je lichaam tijdens zwnagerschap of tijdens het geven van borstvoeding onder een hoop spanning. Tijdens je zwangerschap groei je een heel nieuw persoon in je lichaam! Het geven van borst voeding kost een hoog energie! De kans is groot dat je erg moe bent, moeite hebt met slapen. De kleine neemt een hoop van je energie in beslag. Wanneer we denken aan een nieuwe piercing neemt deze ook energie van je lichaam om te kunnen genezen. De kans dat je lichaam de piercing in de steek laat is dan ook erg groot. De genezing zal niet verlopen zoals we hopen en er is een kans dat je lichaam deze uit je lichaam probeert te werken.
Maar wat gebeurt er met de piercings die je al hebt?
Dit antwoord is lastig en kan erg persoonlijk zijn voor elk persoon. In mijn geval ben ik in de eerste 6 weken van mijn zwangerschap 4 piercings verloren. Net voordat ik wist dat ik zwanger was, heb ik een piercing laten zetten. Binnen 4 dagen na het zetten van de piercing kreeg ik veel problemen en genas het niet goed. Zodra ik ontdekte dat ik zwanger was, heb ik de piercing meteen verwijderd.
Sommige klanten hebben geen problemen ervaren met hun piercings tijdens hun zwangerschap. Helaas bestaat er een kans dat je lichaam piercings afstoot, ongeacht hoelang je ze al hebt en hoe goed ze zijn genezen.
In principe kunnen genezen piercings gewoon gedragen worden tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je piercings schoon zijn en houd ze goed in de gaten. Als je merkt dat ze geïrriteerd, rood of gezwollen raken, overweeg dan om ze te verwijderen.
tepel piercings
Tijdens de zwangerschap veranderen je borsten en tepels, ze worden groter en gevoeliger dit kan invloed hebben op je piercing. Als je piercings volledig genezen zijn is het veilig om te te blijven dragen. De kans is alleen vele male groter dat de piercing oncomfortabel gaat zijn door alle veranderingen. Mocht je merken dat je veel blijft haken, ze gevoelig worden of dat je er last van krijgt? Dan is het verstandig om ze te verwijderen. Ik heb klanten gehad die ze de hele zwangerschap hebben kunnen behouden zonder problemen. Persoonlijk heb ik de mijne er na een paar weken uitgehaald omdat ze te veel pijn deden.
Het behouden van tepelpiercings tijdens borstvoeding wordt afgeraden. Er bestaat een risico dat je baby kan stikken als de piercing losraakt. Het is het beste om de piercings te verwijderen als je van plan bent borstvoeding te geven. Je kunt ze voor elke voedingssessie uitdoen en later weer indoen, maar dit wordt niet aangeraden vanwege de tijdsinvestering om de sieraden telkens schoon te maken en het verhoogde risico op infecties.
navel piercing
wanneer je piercing volledig genezen is, zou dit geen probleem moeten zijn. Echter kan de piercing ongemakkelijker gaan voelen naarmate je buik groeit, vooral wanneer je navel begint uit te steken. Dan is het het beste om de piercing te verwijderen. Als je de piercing al vele jaren hebt, bestaat de kans dat deze open blijft tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Als dat niet het geval is, kan je over een paar maanden overwegen om hem opnieuw te laten piercen. Een zwangerschapssieraad is ook een optie, maar persoonlijk ben ik hier geen fan van vanwege het materiaal, HIER kan je daar meer over lezen. Over het algemeen zou een navelpiercing geen probleem moeten vormen tijdens de bevalling, maar voor de zekerheid kan je hem toch verwijderen.
Intiem piercings
Hier zullen ook hormonale veranderingen plaatsvinden. Het wordt sterk aanbevolen om je intieme piercings te verwijderen wanneer je het derde trimester ingaat. Door veranderingen in de aula en labia is de kans groter dat de piercing ongemakkelijk wordt. Tijdens de bevalling bestaat het risico op uitscheuren van de piercings of krassen van de baby.
Conclusie
Het is een NO-GO om tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding een piercing te laten zetten. Dit is niet veilig voor zowel jou als je baby. Wacht minstens 3 maanden na de bevalling of het stoppen met borstvoeding voordat je overweegt een piercing te laten zetten. Je hormonen hebben tijd nodig om te herstellen voordat het veilig is om een piercing te laten zetten. Zorg goed voor je bestaande piercings tijdens de zwangerschap en vraag je piercer om advies als je twijfelt. Als je piercings niet meer comfortabel zitten, is het het beste om ze te verwijderen.
Reactie plaatsen
Reacties