Wat is een smiley piercing?
Een smiley is een piercing dat geplaatst wordt door het dunnen velletje tussen je bovenlip en je tandvlees ook wel frenulum genoemd. Het is een schattige piercing dat alleen zichtbaar is als je lacht, en vandaar de naam. Maar naast dat deze piercing een makkelijke genezing mee draagt, neemt het ook een paar risico’s mee voor je tanden en tandvlees. Dit dan ook een rede dat ik deze piercing niet meer zet en ik zal dat verder in deze blog uitleggen.
Ook deze piercing is gebaseerd op anatomie. Niet bij iedereen is er voldoende weefsel om te piercen. Als de huid te klein is heb je een kans op afstoting, en het kan dat het velletje te hoog zit waardoor de piercing niet zichtbaar is wanneer je lacht. Naast dat je piercing voldoende houvast moet hebben om gepierced te worden is het ook belangrijk om te kijken hoe je tanden staan. Wanneer je voortanden recht staan zal je sieraad ook mooi recht hangen. Maar wanneer je voortanden meer naar binnen of buiten gedraaid staat, zal het sieraad ook anders uitkomen. Dit kan er weer voor zorgen dat de piercing te veel druk zal geven op je tandvlees. Het is de bedoeling dat de piercing net boven je tanden uit komt zodat het sieraad niet de hele tijd wrijving veroorzaakt op je tanden. Het mooiste zou zijn aan de bovenkant tussen je voortanden. Echter is het lastig in te schatten hoe deze piercing precies zal vallen wanneer je je mond weer dicht doet en de huid zich weer ontspand.
Sieraden opties
Er zijn verschillende sieraden die je kan dragen, toch is het, het beste om een sieraad te dragen dat plat ligt. Een gesloten clickring zal de minste druk geven op je tandvlees dan een circular barbell die twee balletjes hebben die kunnen gaan schuiven. Ook kan je kiezen voor een ball closure ring met een plat steentje er tussen geklikt i.p.v. een balletje. Maar dan zou je denken wat als ik een plastic sieraad in zet? Dan heb ik toch minder problemen? Helaas is dat minder waar. Lees hier mijn blog over het dragen van plastic sieraden.
Tandbeschadiging
Deze piercing draagt risico met zich mee wat ik al een beetje verteld hebt. Je moet er aan denken dat je sieraad constant contact maakt tegen je tanden en tandvlees. Dit als je mond dicht is, wanneer je praat en eet. Telkens is er beweging van je sieraad. Over tijd kan dit problemen opleveren zoals terugtrekkend tandvlees. Wanneer dit eenmaal gebeurd is, is er ook niks meer aan te doen. Tandvlees dat terug getrokken is kan niet meer terug groeien. Daarnaast kan terug trekkend tandvlees er voor zorgen dat je tandwortel bederft. Ook kan het sieraad er voor zorgen dat je over tijd een beschadiging krijgt aan de glazuurlaag van je tanden.
Een smiley piercing heeft een groter risico dan andere orale piercings door het constant contact met je tandvlees en tanden.
Dit zijn allemaal dingen die je in gedacht moet houden voor je deze piercing zal laten zetten. Het is dan ook nooit te zeggen wanneer dit zal gebeuren. Ik heb klanten gezien waarbij dit na een paar maanden gebeurden en wanneer dit na een aantal jaar gebeurden. We weten allemaal dat de tandarts erg duur is en willen liever geen dure behandelingen door een piercing.
pijnlevels
Hoe je pijn ervaart is voor iedereen natuurlijk verschillend. Toch valt de smiley onder een van de minst pijnlijke piercings. Dit omdat het velletje erg dun is. Persoonlijk geef ik deze piercing een 2/10
Genezing
De genezing van een smiley verloopt vrij vlot. Denk aan ongeveer 4 weken. Er zal een lichte zwelling ontstaan die vrij snel weer weg trekt. Verder is het belangrijk om niet met je piercing te spelen en de piercing goed schoon te houden. Dit kan je doen met of een mondspoeling zonder alcohol. Maar mijn voorkeur is een zoutoplossing. Door overmatig mondspoeling gebruik kan je de PH waarden in je mond aantasten en dit kan zorgen voor een schimmel infectie. Mocht je een mondspoeling meerdere keren per dag willen gebruiken, halveer hem dan met water. Daarnaast is het belangrijk om met een nieuwe schone tandenborstel te beginnen na het zetten van de piercing. Pas op met het poetsen van je tanden dat je niet steeds tegen het sieraad aankomt.
Wanneer je piercing helemaal genezen is kan je hem wisselen voor een sieraad naar keuzen. Houd wel rekening met de keuzen van je sieraad om tandbeschadiging te voorkomen.
Mocht je vragen hebben? Stuur me gerust een DM op Instagram of laat een reactie achter.
Reactie plaatsen
Reacties