
Plastic piercing sieraden, goedkoop kleurrijk en beter voor je genezing toch?
Helaas staat heel het internet vol met dat bioplast, of plastic sieraden veilig en beter zijn voor je. Je zou minder snel je tanden kapot bijten, het zou een goede oplossing zijn om je piercing te laten genezen en het zou vooral veilig zijn.
Helaas is dit een verkoop praatje en gaat het er in de praktijk heel anders aan toe. Laat ik eerst eens uitleggen hoe dit zit.
Naast titanium, niobium, goud, glas, steen en hout hebben we ook plastic en acrylic sieraden. Bioplast/bioflex is een van de namen die je vast wel eerder heb gehoord, de naam komt af van biologisch plastic. Het is een flexibel materiaal dat in elke kleur gemaakt kan worden, buigzaam is, op maat gemaakt kan worden, nikkel vrij is en gesteriliseerd kan worden. Het zou de draag comfort van je piercing verbeteren. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, want waarom zouden alle piercings dan niet gezet worden met bioplast?
Vele bedrijven beweren dat hun bioplast gemaakt is van medische kwaliteit. Helaas is dit nooit door hun onderbouwt in de vorm van onafhankelijke testen. Het is dus niet duidelijk waar het uit gemaakt wordt. Aangezien het materiaal erg zacht is kan er dus snel beschadiging komen op het sieraad, wat er voor kan zorgen dat bacteriën sneller zicht aan het sieraad kunnen nestelen. Ook kan het langdurig dragen van het sieraad voor afbraak van het materiaal zorgen en stoffen afgeven in het lichaam die schadelijk zijn. Klinkt dus niet echt als iets wat je in je lichaam zou willen dragen.
Maar dan hebben we ook nog bioflex, maar deze naam komt af van bioplast en die hetzelfde maar dan buigzamer en meer hittebestendig.
Maar hoe zit het dan met sieraden van acryl?
Ook acryl wordt gemaakt is vele kleuren en ontwerpen. En omdat het geen metaal is zien vele dit ook als een alternatieve oplossing voor hun piercings. Maar helaas heeft dit ook een aantal factoren dat het dragen hiervan ongeschikt maakt. Het kan namelijk niet gesteriliseerd worden, het materiaal kan namelijk niet tegen hitte en stoom, je kunt hier dus niet mee gepierced worden. Maar dan kun je het toch wel daarna dragen? Nou, als je acryl desinfecteert kan het heel broos worden. En ook acryl breekt af na langere tijd gedragen te worden in het lichaam. Dit kan ook nog een kankerverwekkend zijn vanwege de stoffen die vrijkomen. Ook wordt het materiaal broos als je het een langere tijd draagt en kan het breken.
Maar plastic is toch vele beter voor orale piercings?
Nee zeker niet! Ook van plastic sieraden kun je een stuk van je tand afbreken of beschadigingen krijgen. Het spelen met je piercings zorgt voor irritatie aan je tandvlees of beschadiging in je mond. Daarom wordt het afgeraden om met je sieraad te spelen. Elk materiaal dat hard is en waar je op bijt kan beschadigingen aanrichten. Draag daarom een sieraad dat mooi aansluit. Vraag sowieso altijd aan je tandarts om een kleine check te doen of je irritatie hebt door je piercing. Gezonde tanden is zoveel belangrijker.
Maar ik moet onder een MRI scan of ik heb een operatie wat kan ik dan dragen i.p.v. mijn piercings.
Dit soort situaties kunnen lastig zijn, de meeste piercings kunnen we er uithalen als je genezen zijn en dat kan geen kwaad voor een korte duur. Maar dermals, surfacebars en nieuwe piercings kunnen er niet uit. Maar is Titanium MRI veilig. Het is niet magnetisch en zal geen invloed moeten hebben de scan als je hoogwaardig titanium draagt, hetzelfde soort titanium (ASTM F-136) wordt ook veel gebruikt in het medische vak, denk aan platen, schroeven en implantaten. Maar ook beugels zijn dingen die niet voor een MRI scan er uit worden gehaald. Dit moet vaak wel van te voren aan gegeven worden. Andere materialen kunnen er niet door. Natuurlijk zijn er genoeg dokters die als nog tegen je in zullen gaan en zeggen dat je je sieraden er echt moet halen. Mocht je een dermal of surfacebar piercing hebben is het natuurlijk niet mogelijk. Vertel dat dit niet kan zonder de piercing permanent te verliezen.
Andere piercings zou je kunnen verwisselen voor glas of silicone retainers. Je piecer kan je helpen hierbij als het nodig is.
Helaas staat het halve internet vol met slecht kwaliteit sieraden, met het verkoop praatje dat dit het beste is wat je kan dragen. Maar dat is hetzelfde als je zoekt naar een nieuwe tas, als je daar naast googelt staan er ook genoeg wish advertenties tussen. Geloof dus niet het eerste beste dat je tegen komt en doe goed onderzoek. Je kunt altijd terecht bij je lokale piercer voor hulp.

Foto van Dan Marshell van Heroes and Villans, the Body jwerly Hall of Shame, bioplast staafje dat afbroken is door het lichaam na een bepaalde tijd
Reactie plaatsen
Reacties